Strategické řízení firmy zahrnuje také strategické řízení cash flow. Tento ukazatel, známý také jako tok peněz, pro vás bude rozhodujícím, pokud chcete mít přehled o svých podnikových financích. My osobně neznáme žádného úspěšného podnikatele, který by o to nestál. Proto vám v dnešním článku představíme jednoduché kroky, jak cash flow ohlídat s využitím chytrého nástroje. Díky tomu pro vás sledování peněžního toku nebude jen další administrativní zátěží, ale obrovským přínosem.

Co je cash flow?

Cash flow představuje skutečný pohyb peněžních prostředků podniku za určité časové období. Pro firmy není jeho sledování povinné, ale maximálně užitečné.

Získáváte tím totiž absolutní kontrolu i přehled o svých financích. Úspěšnost vaší firmy v budoucnu je do značné míry ovlivněna tím, jestli víte, kam směřujete. Jako majitel nebo manažer s rozhodovací pravomocí využijete získané poznatky při uvolňování prostředků na provozní, investiční či finanční záležitosti.

Chcete plánovat efektivně? Na Excel zapomeňte

Vytvořili jste si pro sledování peněžních příjmů a výdajů tabulku v Excelu? Ze začátku pro vás možná bude toto řešení vyhovující, ale věřte, že z dlouhodobého hlediska vám bude vyvozování závěrů připomínat spíše věštění z křišťálové koule. Navíc se jedná o řešení, které nemůžete nijak automatizovat a provázat se svým bankovním účtem a pokladnou.

S Excelem se budete muset zaobírat otázkou, kolik musíte zaplatit, kolik peněz vám naopak přibude v konkrétním termínu na vašem účtu a podobně. Místo toho můžete raději hlídat své peníze pomocí komplexního softwaru Lamael, který bude držet ochrannou ruku nad celým procesem prodeje i nákupu.

V Lamaelu najdete funkci evidence směn, u které zaznamenáváte, kdo směnu v daný den otevřel a jaké byly tržby. Pro usnadnění komunikace v týmu můžete u každého obchodního dokumentu definovat vlastní stavy, díky kterým bude každý kolega vědět, která z faktur je odložená a která je na cestě.

Sledujte přehledně, kdo vám kolik dluží a kdy má zaplatit

Hlídejte si svoje peníze. V Lamaelu evidujete nabídky poslané klientům i objednávky, které u vás vytvořili. Na pár kliknutí máte dodací list, díky kterému získáte potvrzení o převzetí zboží. Pak už nic nebrání úhradě faktury, kterou vystavíte pohodlně online a zašlete e-mailem rovnou z aplikace.

Pro zjednodušení můžete celý proces automatizovat. Práce vykázaná na projektech se pak bude plně automaticky fakturovat za určité časové období. O tom, kdo vám ještě dluží, máte okamžitý přehled díky evidenci úhrady faktur. Lamael neustále vylepšujeme, proto se můžete už nyní těšit na novou funkci automatických upomínek, která vás upozorní na splatnost vašich faktur a dlužníkům odešle automatickou upomínku.

Neriskujte, že přijdete o svou dobrou pověst pozdním zaplacením faktur

Hlídat byste neměli jen včasnou úhradu faktur, které jste vystavili, ale i těch, které jste přijali. Tyto termíny naštěstí nemusíte nosit v hlavě, protože Lamael za vás pokryje celý proces od objednávky až k platbě. Upozorní vás na termíny a případná prodlení.

Veškeré faktury můžete hradit zcela nebo částečně, jednorázově či hromadně, a to i v cizích měnách. O všech svých závazcích máte dokonalý přehled. Vždy přesně vidíte, kolik a kdy máte komu zaplatit. Díky tomu zbytečně neohrozíte svou pověst spolehlivého odběratele.

Tip: K tomu, abyste měli dokonalý přehled, nemusíte mít celou místnost plnou šanonů. Svou kancelář můžete vést plně bezpapírově.

Lamael můžete nezávazně otestovat

Lamaelem neřídíte jen své cash flow, ale také své projekty, týmy a celou firmu. Chcete se o tomto českém projektovém nástroji dozvědět více? Začněte s ním zdarma.

Související témata

Související články

Novinka: Přístup k záznamům o aktivitách v Lamaelu

Novinka: Přístup k záznamům o aktivitách v Lamaelu

Velká příručka, jak pracovat s Lamaelem: Podrobně o agendách Kalendář, Úkoly a Aktivity

Velká příručka, jak pracovat s Lamaelem: Podrobně o agendách Kalendář, Úkoly a Aktivity

Předvídejte a eliminujte problémy v projektech. Pomůže vám rizikový management

Předvídejte a eliminujte problémy v projektech. Pomůže vám rizikový management

Rozumíte obchodnímu právu? Méně známé pojmy, které by se vám mohly hodit

Rozumíte obchodnímu právu? Méně známé pojmy, které by se vám mohly hodit

Aneta


Aneta miluje moderní technologie a ráda je používá pro automatizaci práce a týmovou spolupráci. Vyznává ideu svobodné firmy a osobní nezávislosti. Ráda je v pohybu a vždy hledá cesty, jak může práci svou i svých kolegů zjednodušit.

Aneta

Přidejte komentář


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}