Nebudeme si nic nalhávat. Ráno vstanete, jdete do práce a po práci jste tak unavení, že se vám už nic nechce dělat a sednete si k televizi. Dalo by se říct, že prosedíte téměř celý den. V tomto článku vám prozradíme, jak sedavou práci proměnit v aktivnější a jak zapracovat na své kondici.

Co je sedavý styl života?

Pokud do práce chodíte pěšky nebo jezdíte na kole a vaše práce není čistě sedavá, vás se sedavý styl života netýká. Pokud ale máte sedavé zaměstnání, takže celý den prosedíte na židli (i v případě, že je ergonomická) a ani po práci se žádnému sportu nebo lehčímu pohybu, jako je chůze, nevěnujete, zaděláváte si na problém. Bolavá záda, nateklá lýtka, pálení očí a třeštící hlava není vše, co vás může potkat. Také nadváha, cukrovka nebo kardiovaskulární potíže na vás číhají za rohem.

Jak začlenit pohyb do sedavé práce? 

Žít zdravý životní styl není něco automatického. Vyžadujete to odhodlání, pevnou vůli a plánování neboli dobře zvládnutý time-management. S tím vám například může pomoct Lamael, který pomáhá s plánováním projektů v práci. Díky tomu budete vědět, dokdy musí být daný úkol zpracovaný, a jestli budete mít čas se během vypracovávání protáhnout nebo projít. Pojďme se podívat na konkrétní pohybové aktivity, které můžete zahrnout do sedavé práce. 

1. Do práce pěšky nebo na kole 

Pohyb zařaďte do svého denního programu hned ráno ještě před tím, než si sednete k počítači. Pokud máte práci blízko, vyrazte pěšky. Kromě toho, že své tělo protáhnete a ušetříte za benzín nebo za MHD, dodáte svému tělu energii a endorfiny. Jestli máte do práce dál, zkuste vyjet na kole nebo in-line bruslích. V zimě můžete oprášit třeba běžky. 

2. Výtahu dejte sbohem 

Máte v práci výtah? A schody? Výběr je teda jasný. Chůzi do schodů dejte přednost pokaždé, když se budete rozmýšlet, jak se dostat do horních pater. Má to také řadu výhod:  

  • Nestrávíte minuty čekáním na výtah. 
  • Spálíte až pětkrát víc kalorií. 
  • Navýšíte svůj denní cíl ušlých kroků v případě, že používáte krokoměr.

3. Zdravě uzpůsobená kancelář 

Zdravému životnímu stylu můžete jít naproti uzpůsobením své kanceláře. Tak či tak, strávíte na ní nejvíce času z celého dne, měla by pro vás proto být co nejvíce pohodlná. Prvním krokem je vybrat židli, která podpoří správné sezení. Její součástí by měla být bederní opěrka, která pohlídá ideální zakřivení páteře. Jaké další vybavení kanceláře má vliv na zdravý životní styl? 

  • Stůl –⁠ místo pod stolem by mělo být dostatečné, aby se vám pod něj vešly nohy. U práce ale nemusíte jen sedět. V současnosti je velmi oblíbený vysoký stůl, u kterého můžete stát. Nestůjte příliš dlouho, a raději polohy pravidelně střídejte. 
  • Monitor –⁠ horní hrana monitoru by měla být souběžná s úrovní vašich očí. 
  • Klávesnice –⁠ lokty by měly být přímo pod rameny, takže si klávesnici přisuňte tak, aby tomuto pravidlu odpovídala. 
  • Myš –⁠ myš by se měla přizpůsobit tvaru vaší dlaně. Vybrat si můžete třeba vertikální, která by měla zabránit vzniku karpálního tunelu. Vyzkoušet můžete i podložku pod zápěstí, která svalům v této oblasti uleví. 

 4. Seďte správně 

Abyste si tělo předčasně neopotřebovali, věnujte pozornost také tomu, jak sedíte. Kolena, kyčle i lokty by měly svírat pravý úhel. Ramena nevytahujte až k uším, bedra neprohýbejte a bradu nepředsouvejte. 

 5. Dělejte si pravidelné pauzy 

Nejlépe každou hodinu vstaňte od stolu, jakkoliv se protáhněte nebo projděte. Protahovat se můžete i vsedě přetáčením páteře na jednu i druhou stranu. 

 6. Po práci vyrazte sportovat 

Sport, i když na první pohled dává zabrat, také nabíjí energií. Vaše mysl si při něm odpočine, protože přestanete myslet na pracovní povinnosti a vypustíte ze sebe všechny negativní emoce, které jste během dne vstřebali. Pokud máte pružnou pracovní dobu, zasportovat si můžete kdykoliv během dne. To samé platí, pokud pracujete z domu a nemusíte být k dispozici v určitou denní dobu. 

Tip: Přečtěte si, jak na efektivní home office ve 4 krocích. 

Související témata

Související články

Předvídejte a eliminujte problémy v projektech. Pomůže vám rizikový management

Předvídejte a eliminujte problémy v projektech. Pomůže vám rizikový management

Rozumíte obchodnímu právu? Méně známé pojmy, které by se vám mohly hodit

Rozumíte obchodnímu právu? Méně známé pojmy, které by se vám mohly hodit

Blockchain: Transparentnost, bezpečnost a automatizace vašich projektů

Blockchain: Transparentnost, bezpečnost a automatizace vašich projektů

Jistota v nejistých časech: Jak sestavit krizový plán, díky kterému zůstane váš byznys stabilní

Jistota v nejistých časech: Jak sestavit krizový plán, díky kterému zůstane váš byznys stabilní

Aneta


Aneta miluje moderní technologie a ráda je používá pro automatizaci práce a týmovou spolupráci. Vyznává ideu svobodné firmy a osobní nezávislosti. Ráda je v pohybu a vždy hledá cesty, jak může práci svou i svých kolegů zjednodušit.

Aneta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}